Miből áll a projektorlámpa?

A projektorlámpa, illetve TV projektor, erős izzókból áll, amelyek a lámpa moduljába be vannak építve azért, hogy megkönnyítsék a lámpa kezelését, cseréjét. Ezenkívül pontos illeszkedést biztosítanak a projektornak, csatlakoztatja a lámpát az áramforráshoz, kiszűri az UV fényt az előállított fényhez, védi a projektort az esetleges robbanás ellen, így a projektor optikai rendszerébe nem kerülnek szilánkok, stb.

A lámpa részei és annak összetevői

A lámpa részei hőálló műanyagból öntöttek, amelyek részben fémet is tartalmaznak. Ez tartalmaz egy üveg objektívet, hogy kiszűrje az UV-sugárzást, esetleg irányítja a fényáramot. A modul része egy elektromos kábel, melynek egyik oldala a lámpához van csatlakoztatva, másik oldala pedig a konnektorhoz. Amikor csatoljuk a lámpa részeit a projektorhoz-vezető lámpa (driver) - áramkör jön létre, amely biztosítja az ellátást.

A lámpa részei tartalmaznak csavarokat, melyek rögzítik a modul belsejét a projektorhoz. Egyes lámpák moduljai tartalmaznak olyan chipet, amely előírja a lámpák megvilágításának mérési idejét és segíti az eredeti lámpák eladását, mivel a kompatibilis projektorok és lámpák előállítása nehéz.

A projektorlámpák felépítése

A lámpa legfontosabb része az ún. égő (angolul: burner) és egy átlátszó üvegből álló cső, melyben a higany, egy gázzal töltött keverék, található. Található benne két volfrám elektróda, ezek között pedig a lámpa indításához szükséges elektromos ív. A gázkeverék reakció fényt sugároz, amely többé-kevésbé egyenletes irányba sugároz. Ezért az égő körül reflektor van elhelyezve - üvegbúra, amely parabolikus vagy elliptikus alakú, melynek belső részében tükörfelület található. A reflektor mindkét oldalon tükrözi a fénysugarakat úgy, hogy a termelt fény maximálisan a projektor elülső részébe irányuljon.

Egyes lámpák elülső részében elhelyezett reflektorban lencse található, amely megszűri az UV fényt. Néha azonban az üvegrész egyedülálló lámpát is tartalmaz, amennyiben mégsem, lehetséges már csak a projektor lámpa tartalmazza. A lámpa általában kettő (bizonyos esetben három) konnektorral rendelkezik, amely az égőben található elektródákhoz csatlakozik, hátulsó részén pedig reflektor található.

Figyeljen a biztonságra!

A projektorhoz tartozó lámpák többsége higanylámpa. Az égőben kis mértékben higany található. Bár a higany kedvezőtlen hatással van a szervezetre, a lámpa több száz milligramm egységben nagyon kis mennyiséget tartalmaz, aminek javasoljuk a minél óvatosabb kezelését, főleg, ha repedés történik, plédául robbanás a projektorban – a szilánkok feltakarítása kesztyűben javasolt, emellett ajánlott a helyiség alapos kiszellőztetése.

Ki gyártja az eredeti lámpákat?

A megfelelő minőségű, eredeti projektorlámpákat és tartozékai jelenleg csak nagyon kevés gyártócég csinálja:

Amennyiben webáruházunktól rendel eredeti lámpát és a hozzá tartozó alkatrészeket, vagy generikus lámpát hozzá tartozó alkatrészek nélkül, biztosítjuk arról, hogy megbízható gyártócégtől rendeljük meg Önnek. Az ilyen márkájú lámpák nagyon hasonló tulajdonságokkal rendelkeznek, melyek felcserélhetők egymással. Amennyiben hiány van a piacon sokszor még maguk a gyártók is felhasználják más gyártók lámpáit. Ha rendelése során egy konkrét gyártóhoz ragaszkodik, kérem a megjegyzésben tüntesse ezt fel.

Amennyiben megtalálta az összes szükséges információt, nincs más hátra, mint kiválasztani az Önnek megfelelő lámpát

Villámgyors lámpakalauz

Találd meg a megfelelő lámpát néhány kattintás segítségével

Projektor lámpák

TV lámpák