Mennyit bír ki egy projektor lámpa?

Minden izzónak, projektorhoz és projektoros TV-hez tartozó lámpának korlátozott az élettartama. Ez azt jelenti, hogy minden ilyen lámpatulajdonosnak bizonyos időközönként muszáj kicserélni a lámpát attól függően, milyen feltételek mellett használja az eszközt.

Mi befolyásolja a lámpa élettartamát?

Optimális feltételek mellett a legtöbb lámpa nagyobb fénykibocsátás melletti várható élettartama 2000 óra. A lámpa ezen élettartama nem garantált, normál működés mellett nagyon ritka, hogy elérje. A gyakorlatban ez azt jelenti, amennyiben a lámpát egy tiszta, por és füstmentes övezetben, normál szobahőmérséklet mellett használja körülbelül 1500-2000 óra a várható élettartama. Ha eltér ezektől a feltételektől, az csökkenti a lámpa élettartamát. Amennyiben a lámpát napi 24 órában használja, az a lámpa korai kiégését eredményezheti. Újabb projektoroknak, alacsonyabb fényerővel bíró kivetítőknek és projektor televízióknak általában hosszabb az élettartama. (Ez megtalálható a leírást található kézikönyvben). Kiszámítható élettartammal csak az eredeti lámpák rendelkeznek, ha viszont modult tartalmazó vagy modul nélküli lámpát rendel élettartama rövidebb lehet.

Miért nem világíthat a lámpa?

Jelenleg a legtöbb projektor higanylámpát tartalmaz, amely két elektróda közötti elektromos ív segítségével állít elő fényt. Az elektródák gázzal töltött keverékkel teli zárt üvegben találhatók. A keverék nyomása 200kPa, a hőmérséklet pedig meghaladja az 1000 Celsius-fokot. Működése során az elektródákon anyagveszteség és deformáció lép fel, ez által növelve az elektródák közötti távolságot. Minél nagyobb az elektródák közötti távolság, annál nagyobb feszültséget szükséges létrehozni az ív kialakításához. Amikor ez a feszültség túllépi a projektor megengedett képességét (izzó vezérlésére alkalmas eszköz), a lámpa kialszik. Amennyiben a lámpa elérte élettartamának végét, szintén kialszik. Ha a projektor elérte élettartamát a robbanás megelőzése érdekében elutasítja a lámpa működését. A projektor akkor is leállítja lámpáit, ha nem tud megfelelően kihűlni. Ennek több oka lehet: szűrőeltömődés a lámpák gyártási hiba esetén fellépett hiányos hűtése során, vagy a ventillátor meghibásodása, ami blokkolja a projektor szellőzőnyílásába beáramló levegőt.

Az újabb projektorok modern lámpákkal rendelkeznek, melyek élettartama hosszabb. Az eco-mód kombinált alkalmazása, amely a képfényesség csökkentésével növeli a lámpa élettartamát, akár 5000 órával növelheti a projektor élettartamát. Mi minden befolyásolja a projektorlámpa élettartamát, ezt világosan megmutatja a mi infografikánk. Szerencsére ezek a lámpák a felhasználás során megvédik az idő előtti kiégéstől.

Amennyiben megtalálta az összes szükséges információt, nincs más hátra, mint kiválasztani az Önnek megfelelő lámpát

Villámgyors lámpakalauz

Találd meg a megfelelő lámpát néhány kattintás segítségével

Projektor lámpák

TV lámpák