Mit tegyek, ha felrobbant a lámpa?

A legtöbb projektor úgynevezett magasnyomású higanylámpával rendelkezik. Ezek a lámpák. Az égő kvarcüvegből készült, mely gáz halmazállapotú keveréket tartalmaz, amelynek működés közbeni nyomása akár 250 kPa, hőmérséklete akár 1300 Celsius-fok is lehet. Bizonyos körülmények között az égő fel is robbanhat. Szerencsére a projektor szerkezetileg annyira erős, hogy a robbanás sem károsíthatja. Természetesen ebben az esetben is javasolt elkerülni a robbanást.

Mi okozhat robbanást?

Robbanás a következő okból kifolyólag történhet:

Lámpák gyártási hibája

Az égő meghibásodásának oka lehet, hogy az üveg bizonyos helyeken elvékonyodott vagy mikrorepedéseket tartalmaz. Üzembe helyezése után a lámpa belső nyomása megemelkedik, amely elérheti az üveg elvékonyodott pontjait, ezáltal az felrobbanhat. A robbanás következtében a gyártási hibák már az üzembe helyezés első percétől kezdve jelentkeznek. Tehát ez fedi a garancia idejét. Ez nem fordul elő olyan gyakran, amennyiben a gyártók elegendő időt hagynak az égő izzásának.

Telepítési hiba - a lámpák érintése puszta kézzel

Soha ne érintse meg a lámpát csupasz kézzel, főleg ne a belső oldalát - közvetlenül az égőt vagy közvetlen környezetét. A lámpa körül ezáltal zsíros folt keletkezik, amely jobban felmelegíti, mint a többi lámpát. A hőtágulás eredményeként belsejében feszültség jön létre, amely különböző hőmérsékletű lehet és üvegtörést eredményezhet. Leggyakrabban a modul nélküli lámpák cseréjénél fordulhat elő, mintsem a modullal rendelkező lámpáknál. Ezért ajánlott a megfelelő kesztyűben kicserélni a modul nélküli lámpákat.

Nem optimális működési feltételek

Mégha a lámpa nem is rendelkezik gyártási hibával, előfordulhat, hogy működése közben hiba keletkezik az üveg vékonyabb pontjain, ami a nem megfelelő üzembe helyezésnek köszönhető. Ennek oka a következő esetekben fordulhat elő:
  • a lámpa folyamatos, vagy nagyon gyakori üzemeltetése közben,
  • mechanikai rezgések a lámpa működése vagy meleg állapota közben,
  • a projektor indulása alacsony hőmérséklet mellett,
  • a projektor gyakori ki- és bekapcsolása mellett,
  • amikor nincs elegendő ideje a kikapcsolás után a projektornak kihűlni.

A lámpa elégtelen hűtése mellett

Különösen, amikor a projektor poros vagy füstös környezetben üzemel, ami által eltömítődik a szűrő, ennek következtében elégtelen a kivetítő hűtése. Ha a projektor lámpa túlmelegedett, időben le kell hűteni. Amennyiben mégsem, a lámpa eltörik.

A lámpa élettartamának vége

A projektorlámpát nem lehet a végletekig használni, szükséges kicserélni még a projektor várható élettartamának megszűnése előtt. Erősen ajánlott, hogy ne legyen kinullázva az élettartam számláló, úgy, hogy közben a régi lámpát használja, mivel ez nagymértékben növeli a robbanás veszélyét. A lámpa működése közben az égőben kialakult elektródákon lévő anyagveszteség növeli az elektródák közötti teret. Minél nagyobb az elektródák közötti távolság, annál nagyobb feszültséget szükséges létrehozni és fenntartani az elektromos ívben. A lámpa élettartamának végénél már lehet, hogy olyan magas feszültség szükséges az elektródák között, amit a lámpa már nem képes teljesíteni. A starter elektróda olyan gázkeveréket tartalmaz, amely ha elér egy bizonyos pontot az égőben, felrobbanhat.

Hiba a projektorban

A lámpa robbanását okozhatja a kivetítő meghibásodása, különösen az lámpa előtét meghibásodása. Ez azt eredményezheti, hogy valamely alkatrész egy időben a lámpában található nem megfelelő feszültség következtében egyszerre kikapcsol vagy korlátozza a búra túlmelegedését. Ha felrobban a projektor, amely már a második lámpát tartalmazza, mindenképp javasolt a készülék szervizelése. A lámpa felrobbanásáért számos tényező kölcsönhatása felelős. Ilyen például a projektorlámpa azon kombinációjának alkalmazása, amely néhány megvilágítással gyakran manipulálja a por miatt a szűrőt.

Hogyan akadályozható meg a lámpák robbanása?

Próbálja meg a lehető legnagyobb összhangban, a fent említett pontok szerint használni a projektort. Összefoglaltuk Önnek egy táblázatban az infografikát 10 tipp a lámpa hosszabb élettartamának eléréséért.

Mi a teendő, ha a lámpa eltörik?

  • A lámpa izzója kis mértékben higanyt tartalmaz. Ezért, ha a projektor lámpa eltörik, jól szellőztesse ki a helyiséget, főleg ott, ahol az izzó eltört.
  • Hagyjunk elegendő időt a projektor kihűlésének.
  • Vegye le a lámpa tetejét, távolítsa el a lámpamodult, helyezze be egy dobozba vagy zsákba, hogy a szilánkok ne szóródjanak szét. A lámpa szerkezetéből próbálja eltávolítani a legtöbb üvegszilánkot.
Amennyiben a lámpa egyes részeihez túl nehéz hozzáférni, kérem vegye igénybe a projektorlámpák tisztítására specializálódott szolgáltatást.

Amennyiben megtalálta az összes szükséges információt, nincs más hátra, mint kiválasztani az Önnek megfelelő lámpát

Villámgyors lámpakalauz

Találd meg a megfelelő lámpát néhány kattintás segítségével

Projektor lámpák

TV lámpák