Használati útmutató a projektorlámpák cseréjéhez

Bár a modulos lámpák cseréje egyszerű feladat, javasoljuk, hogy kövesse útmutatónk leírását, így biztosan nem marad ki egyetlen fontos lépés sem. A modul nélküli lámpák cseréje már több szakértelmet és körültekintést kíván, és ahogy az az útmutatóból is kiderül, nagyban függ a körülményektől. Az eljárás ugyanaz mint az eredeti, általános és kompatibilis lámpák cseréje.

Lámpacserénél az általános használati útmutató alapján járjon el. Ha a készülékhez kézikönyv is tartozik, az tartalmazza a pontos leírást, amely szerint a lámpa cseréjekor ajánlott eljárni. Bizonyos eredeti lámpákhoz és modulokhoz a gyártó használati útmutatót mellékel.

Hogy hogyan zajlik egy komplett lámpacsere, arról a videóanyagainkban tájékozódhat, valamint itt megtalálja egyes konkrét projektorok, illetve a modul nélküli lámpatestek cseréjének menetét.

Modulos lámpák cseréje

 1. Amennyiben a készüléket nemrég kapcsolta ki, várjon, amíg a lámpatest kihűl. A forró lámpatest tűzveszélyes és égési sérüléseket okozhat.
 2. Ezután kapcsolja ki - áramtalanítsa a projektort/ TV-t és húzza ki a fal csatlakozójából.
 3. Keresse meg a projektor izzóegységének fedlapját és egy csavarhúzó segítségével lazítsa ki a csavarokat, majd távolítsa el a fedelet.
 4. Megfelelő csavarhúzó segítségével lazítsa fel a csavarokat, amelyek a lámpa modulját rögzítik - nem minden esetben szükséges az összes csavart fellazítani, csupán azokat, amelyekkel a modul a projektorhoz rögzített.
 5. A lámpa moduljának tartóját (ez általában fém) lazítsa fel.
 6. Tartsa erősen a projektort és óvatosan húzza ki a lámpa modulját a tartóból. Ha a rögzítése túl erős, csavarhúzóval lazítsa fel.
 7. Készítse elő az új modult. Ha csupán modul nélküli lámpatestet használ, az eredeti modulba kell a lámpát illeszteni az alábbi útmutató szerint. Miután ezzel készen van, térjen vissza ehhez a leíráshoz.
 8. Egy tiszta ruhával törölje át az elülső fedlapot, és a lámpa belső, visszaverő részét, ha az nem fedett.
 9. Helyezze a lámpát a projektorba ugyanúgy, ahogy az eredetit.
 10. Helyezze be a lámpatartót az eredeti helyére és győződjön meg arról, hogy kellően rögzítette.
 11. Húzza meg a csavarokat, amelyek a lámpamodult tartják.
 12. Helyezze vissza a fedlapot majd rögzítse. A legtöbb projektor fedlap nélkül nem működik, ezért javasoljuk, hogy a projektort a fedőlap visszahelyezése után kapcsolja be és próbálja ki.
 13. Nullázza ki az izzóélettartam-számlálót. Ez is egy további szükséges lépés. Ha a készülékéhez tartozik kézikönyv, olvassa el a számláló kikapcsolásáról szóló útmutatót, vagy a leírásunk erről szóló részét.
 14. Csatlakoztassa vissza a készüléket az elektromos hálózathoz. Most már használatra készen áll.

Izzócsere régi modulban

Az új izzót mindig kesztyűvel vagy ruhával fogja meg, a kéz zsírosságától ugyanis a lámpatest felrobbanhat.

 1. Szerelje szét az eredeti lámpamodult, úgy, hogy az eredeti izzó hozzáférhető legyen és el tudja távolítani. Távolítsa el a port és a szennyeződéseket.
 2. Jegyezze meg a projektorlámpához kapcsolódó tápkábelek rendjét és menetét. Javasoljuk, hogy a szétszerelés előtt erről készítsen fotót.
 3. Az új lámpát igazítsa az eredetihez. A tápkábelek kapcsolódási módjában mutatkozhatnak eltérések.
 4. Húzza ki a tápkábeleket az eredeti lámpából. Ha az ez eredeti lámpák tápkábeljének egyike erősen a lámpához van rögzítve, azaz nem tudja fellazítani a csavarokat, vagy nem tudja ezeket kihúzni, a tápkábelt óvatosan le kell vágni, lehetőleg legközelebb a projektorizzóhoz.
 5. Távolítsa el az eredeti projektorizzót és helyettesítse az újjal.
 6. Csatlakoztassa az projektorizzóhoz a tápkábelt. Ha az eredeti tápkábelt előzőleg le kellett vágnia, az új izzóhoz kétféleképpen tudja visszacsatolni:
  • Ha az új izzóhoz csatlakoztatott kábelen található egy csatlakoztató fej, elektromos hurok, ezt rögzítse mindkét végénél (lásd 1-4. ábra) Az elektromos hurkot kérésére elküldjük Önnek.

  • Állítsa össze a lámpamodult, majd térjen vissza az előző utasításokhoz.

Amennyiben megtalálta az összes szükséges információt, nincs más hátra, mint kiválasztani az Önnek megfelelő lámpát

Villámgyors lámpakalauz

Találd meg a megfelelő lámpát néhány kattintás segítségével

Projektor lámpák

TV lámpák